Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (2024)

Paleogeografische kaarten tonen ons landschap gedurende duizenden jaren

Paleogeografische kaarten laten zien hoe ons landschap in de vele duizenden voorbije jaren is veranderd. ‘Het zijn vierdimensionale puzzels’, vertelt onderzoeker Peter Vos van TNO. Het is het zichtbaar maken van het landschap uit het verleden (mapping the unseen). Het inzicht in het paleo-landschap is van grote waarde voor geologen zelf, en voor ondermeer archeologen en hun opdrachtgevers. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (1)
Peter Vos - eigen foto

SIKB Studieprijs voor hbo en mbo

SIKB

SIKB reikt ook dit jaar op het Jaarcongres de Studieprijs uit. Hbo- en mbo-studenten bij wie in een afstudeeronderzoek of scriptie eisen aan de orde komen, die aan het werk in de bodem, de ondergrond of de archeologie moeten worden gesteld (het thema dit jaar), worden uitgenodigd mee te dingen. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (2)
De eerste SIKB Studieprijs, in 2023, werd gewonnen door Jolinde Doornbos (Saxion Hogeschool) met haar presentatie ‘Bouwen vanuit de Bodem’ – foto SIKB

100 dagen Omgevingswet en bodem

IPLO Bodem

De Omgevingswet is nu ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op? De experts van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) leggen de regels rond de Omgevingswet uit via de website en de helpdesk. Dus ook de bodemregelgeving. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (3)
Foto: IPLO Bodem

Hoe wordt bodem sturend in ruimtelijke ordening?

Deltares

Hoe benutten we de kansen van bodems in onze ruimtelijke ordening? In het Europese project SPADES (Spatial Planning And DEsign with Soil) staat het borgen van bodems in ruimtelijke ontwikkelingen centraal, als onderdeel van de Mission A Soil Deal for Europe. Onderzoekers gaan met deze vraag aan de slag op zeventien plekken in Europa, waarvan twee in Nederland. Deltares coördineert dit project samen met TU Delft. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (4)
Foto: Pixabay

Onboarding in het bodemwerkveld

Bodembreed Academie

Onboarding in het bodemwerkveld is een nieuwe e-learning op de Bodembreed Academie. De module biedt zicht op welke ecosysteemdiensten de bodem levert. Ook wordt ingegaan op bodembeleid de wereld van bodemonderzoek. Een module met tal van praktische tips. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (5)
Illustratie: Bodembreed Academie

Zoetwatertekort en meer wateroverlast: nieuwe Deltascenario’s

Deltares

Deltares heeft onlangs de nieuwe Deltascenario’s overhandigd aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en aan Deltacommissaris Co Verdaas. Vier scenario’s laten zien waarmee we in het waterbeleid en ruimtelijk beleid rekening moeten houden tot het eind van deze eeuw. Voor alle vier de scenario’s geldt dat de wateropgaven flink groter worden. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (6)
Illustratie: Pixabay

Slib Waddenzee geen oneindige bron

H2O Actueel

De Waddenzee heeft een bijna gesloten slibbalans. Per jaar komt er 13,5 miljoen ton slib de Waddenzee in vanuit de Noordzee en rivieren, terwijl er ruim 12 miljoen ton wordt onttrokken of afgezet. ‘Slib is dus niet oneindig voorradig in de Waddenzee.’ Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (7)
Foto: Pixabay

Historische dag: Einde aan gaswinning

RTVNoord

Het is een historische dag voor de provincie Groningen. 65 jaar na het ontdekken van gas in de Groningse bodem, komt er wettelijk een einde aan de gaswinning in het grote Groningenveld. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (8)
Foto: Pixabay

De Jonge: Invoering Omgevingswet zonder calamiteiten

Binnenlands Bestuur

De dijkbewaking in de vorm van het opgetuigde calamiteitenmanagement is de eerste drie maanden na de invoering van de Omgevingswet niet nodig geweest, zet minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge uiteen in een Kamerbrief. Maar of de wet ook doet wat ‘ie moet doen, valt nog niet veel te zeggen. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (9)
Foto: Martijn Beekman

Europarlement stemt over Europese bodemverordening

Stad + Groen

Het Europarlement heeft zijn standpunt bepaald over het voorstel voor een Europese bodemverordening van de Europese Commissie. Het voorstel werd ondersteund door 336 stemmen voor, 242 tegen, met 33 onthoudingen. Het dossier wordt na de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni behandeld door het nieuwe Europarlement. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (10)
Foto: Pixabay

‘Gouden Gids+’ voor archeologen en natuurwetenschappelijk onderzoekers

SIKB

Om elkaar gemakkelijker te vinden is voor archeologen en natuurwetenschappers per 1 mei een digitaal kennisplatform online: www.vindhetverleden.nu. De website biedt de mogelijkheid om op toegankelijke wijze te zoeken naar specialisten die een vondst of monster nader kunnen onderzoeken. Omgekeerd kunnen natuurwetenschappelijk onderzoekers hun onderzoekstechnieken aan archeologen presenteren. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (11)
Röntgenfluorescentiespectrometrie (vanuit het Engels afgekort tot XRF) – foto: Liesbeth Theunissen (RCE)

Save the date: Webinar on Invasive species and Japanese knotweed management

SOILveR

Neem deel aan een uitgebreid webinar over de Japanse duizendknoop – een invasieve soort die in heel Europa voor aanzienlijke uitdagingen zorgt. Tijdens dit evenement, gepland op 5 juni van 10.00 tot 12.30 uur, zullen presentaties plaatsvinden van toonaangevende experts op het gebied van de duizendknoop. Lees verder.

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (12)
Illustratie: SOILveR

Nieuwsbrief Bodem en Ondergrond (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5512

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.