Ukraina War siste: Russisk angrep over natten slo mindre enn 1 km fra NATO;Putins 'interessante' samtale med tyrkisk leder (2024)

Viktige punkter
  • Overnatting på havn traff mindre enn 1 km fra Nato State Romania
  • Zelenskyy: Ukraina fortjener takknemlighet for å stoppe Russland
  • Russland forplikter 98 000 krigsforbrytelser i Ukraina
  • Se: Fireball mens russere slo kornelager
  • Hveteprisene hopper med 4 % ettersom bekymringene øker over tilbudet
  • Flyselskap suspenderer flyreiser til Moskva over droneangrep
  • Polen for å øke grensestroppene etter Hviterussland kommer inn i luftrommet
  • Det anspente bakteppet til Putins samtale med Tyrkias Erdogan |Sean Bell
  • Spørsmålene dine svarte:Hvordan ville Trump påvirke krigen hvis han vinner USAs valg?
  • Live rapportering av Jack Parker og (tidligere) Niamh Lynch

22:36:01

I bilder: droneskade på Kyiv Administrative Building

Vi rapporterte kl.

Hovedskaden var på en administrativ bygning i hovedstadens Solomiansskyi -distrikt.

Bilder har nå dukket opp som viser knuste vinduer og utvendige strukturelle skader mellom bygningens 9. og 11. etasje.

Nødetatene sier at det ikke ble rapportert om skader.

21:59:02

Moskva vil ha global matkatastrofe, sier Zelenskyy

President Zelenskyys nattlige adresser har blitt en inventar siden Russland lanserte sin invasjon - og hans siste dekker Moskvas gjentatte angrep på ukrainske havner.

Han har anklaget Russland for å "føre en kamp om en global katastrofe" ved å målrette kornlagringsanlegg.

"I galskapen trenger de verdensmatmarkeder for å kollapse, de trenger en priskrise, de trenger forstyrrelser i forsyninger," sa han.

Russland har lansert en rekke missiler ved Ukrainas Ports i Black Sea de siste fjorten dagene, helt siden den trakk seg ut av en nøkkelkornavtale 17. juli.

De fleste av dem har vært rettet mot havner rundt Odesa, men gårsdagens angrep traff havnebyen Izmail, innen en kilometer fra grensen til Ukraina-Romania.

Zelenskyy la til: "Det er veldig viktig for verden å ikke bli vant til denne russiske terroren.

"Hver hit er et vanlig problem. Ikke bare for Ukraina, men også for alle de i verden hvis stabilitet Russland prøver å ødelegge ved å angripe havner og infrastruktur."

Ukraina hevder gårsdagens angrep ødela nesten 40 000 tonn korn som hadde vært bestemt for Kina, Israel og deler av Afrika.

Det er bare sjenert for de 50 000 tonn gratis kornpresident Putin lovet til seks afrikanske land på et toppmøte i St. Petersburg forrige uke.

Se vårt kl. 19.18 for vår internasjonale korrespondent John Sparks 'ta på seg hvorfor Izmail -porten var et mål.

21:28:01

Ukrainere blir tvunget til å ta russisk statsborgerskap, antyder forskning

Ukrainere på russisk okkupert territorium står overfor forvaring eller deportasjon med mindre de er enige om å ta russisk statsborgerskap, ifølge en ny rapport.

Forskere ved Yale University sier at innbyggere i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizhzhia -regionene blir målrettet i en "systemtisk innsats for å fjerne dem av ukrainsk identitet."

Rapporten sier at de som ikke søker russisk statsborgerskap "blir utsatt for trusler, skremming, begrensninger i humanitær hjelp og grunnleggende nødvendigheter, og mulig internering eller deportasjon - alt designet for å tvinge dem til å bli russiske borgere."

Det la til at praksisen er blitt muliggjort av en serie dekret signert av president Putin, og tvang sakte ukrainere til å få russiske pass.

En av de ledende forskerne, Nathaniel Raymond fra Yale School of Public Health, sa at Russland ser ut til å bryte internasjonal humanitær lov.

"Det er veldig utbredt og veldig pågående," la han til.

Kreml har konsekvent benektet påstander om krigsforbrytelser i Ukraina av styrker som deltok i en "spesiell militær operasjon", det sier ble lansert for å "de-nazifisere" sin nabo og beskytte Russland.

I mai sa den russiske statsministeren Mikhail Mishustin at Kreml hadde gitt pass til nesten 1,5 millioner mennesker i annekterte deler av Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizhzhia siden oktober i fjor.

20:54:10

Er Polen rett til å være bekymret for Wagner?

Tilstedeværelsen av Wagner i Hviterussland har forårsaket jitters i nabolandet NATO -stater.

Polen har sendt over 1000 tropper til sin østlige grense på 250 kilometer med Hviterussland over Wagner-trusselen, og lovet å sende enda mer etter at to hviterussiske helikoptre ble rapportert i polsk luftrom i går.

Latvia og Litauen har også slu*ttet seg til Polen for å true med å stenge grensene med Hviterussland.

Instituttet for studien av War ThinkTank har utarbeidet dette kartet som beskriver hvor Wagner -styrker antas å være basert og trening.

Som du kan se, er det en bekreftet Wagner-treningssted i byen Brest, som er Hviterusslands sjette største by, hjem til drøyt 300 000 mennesker.

Tatt i betraktning utkanten av Brest er innen flere hundre meter fra den polske grensen, kan Polen ha grunn til å være bekymret.

Men reaksjonen fra Polen, Latvia og Litauen har blitt kritisert av noen som overfølsom og reaksjonær.

Bare i går sa den amerikanske nasjonale sikkerhets talsmann John Kirby at Det hvite hus ikke var klar over noen spesifikk trussel fra Wagner til Polen eller noe NATO -land.

ISW gjenspeiler den holdningen og sier at Wagner ikke utgjør noen "alvorlig trussel" mot Polen eller Ukraina.

"Det er ingen indikasjoner på at Wagner -gruppen i Hviterussland faktisk har det materialet som er nødvendig for å kunne montere et alvorlig angrep," sier ISWs Russland -analytiker George Barros.

Barros driver ISWs etterretningsteam som ser på satellittbilder samlet, og har analysert disse bildene fra det amerikanske baserte satellittfirmaet Maxar.

Han sier at bildene indikerer "kjøretøyene som er parkert, det er først og fremst biler, lastebiler, semitrucks, busser og et begrenset antall gruvebestandige pansrede personellbærere."

Barros sa også at tilgjengelige satellittbilder antyder at Wagner faktisk har overgitt seg sitt tunge utstyr til det russiske forsvarsdepartementet, slik det lovet da han avkjørte juni sitt kortvarige opprør.

20:14:36

Russland har begått nesten 100 000 krigsforbrytelser, hevder ukrainsk aktor

Mannen som leder Ukrainas føderale etterforskning av krigsforbrytelser sier at teamet hans har registrert 98 000 lovbrudd av russiske styrker siden krigens start.

Snakker med den ukrainske nettstedet Interfax-Ukraina, Yurii Bielousov sa at de aller fleste krigsforbrytelser blir etterforsket i Ukraina.

"De som er skyldige i disse forbrytelsene, vil også bli straffet i Ukraina," sa han.

"Bare 1%, eller enda mindre, vil bli tiltalt av våre internasjonale partnere."

Bielousov ga også en oppdatering om hvor mange ukrainske sivile som har blitt drept de siste åtte månedene.

Han satte dødsfallet på 10 749 drept, inkludert 499 barn - men advarte disse tallene er bare toppen av isfjellet.

"Når vi okkuperer territoriene våre, vil tallene øke mange ganger, og kanskje titalls ganger.

"Jeg tror at det vil være titusenvis av døde i Mariupol alene," advarte han.

Ukraina opprettet en spesialistavdeling som ser på krigsforbrytelser fra Russland i 2019, for å undersøke mistenkte hendelser på Krim og Donbas -regionen.

Men Russlands invasjon i full skala i februar 2022 tvang entendring i hvordan Ukraina ser på krigsforbrytelser i skala, med et spesifikt nasjonalt påtalesystem for krigsforbrytelser nå i verkene.

Bielousov sa at det store antallet forbrytelser har tvunget teamet sitt til å finne nye måter å raskt samle bevis på.

"Et enkelt eksempel er bruken av droner for å kartlegge hendelsesstedet," sa han.

"Vi har mottatt dette utstyret, og vi gjør etterforskningshandlinger mye raskere, dusinvis av ganger og mye bedre."

Han fortsatte: "I begynnelsen av krigen var det forventninger om at noen ville gripe inn, vinke en konvensjonell magisk tryllestav og umiddelbart ville alle krigsforbrytere havne i Haag.

"Dessverre skjer ikke dette.

"Alt dette er en lang prosess, og volumene er slik at ingen andre enn oss vil gjøre det."

19:40:00

Zelenskyy: Ukraina fortjener takknemlighet for å stoppe Russland

President Zelenskyy har insistert på at Ukraina er takknemlig for støtten som ble gitt av Vesten - men antydet at Ukraina også fortjener en takk for at du holdt Russland tilbake.

Når han snakker på en konferanse med ukrainske ambassadører, rapporteres Zelenskyy å ha sagt: "Ukraina vet hvordan de skal være takknemlig og er takknemlig for alle land, absolutt til alle mennesker, til alle nasjoner som hjalp oss."

"Men vårt bidrag til den vanlige sikkerheten fortjener takknemlighet," la han til.

Zelenskyys kommentarer kan leses innenfor rammen av flere kontroverser som er utløste av senior internasjonale skikkelser som stiller spørsmål ved Ukrainas svar på deres hjelp.

Som vi rapporterte i går, antydet en topp polsk rådgiver at Ukraina skulle være mer takknemlig for støtten Polen har tilbudt gjennom årene.

Ogforrige måned, Storbritannias avtroppende forsvarssekretær Ben Wallace sa "Enten vi liker det eller ikke, folk vil se litt takknemlighet", når de blir spurt om ukrainsk frustrasjon over ikke å få en formell invitasjon til å bli med i NATO.

Herr Zelenskyy skjøt senere tilbake: "Hvordan ellers kan vi vise vår takknemlighet? Vi kan våkne om morgenen og takke ministeren. La ham skrive til meg og fortelle meg hvordan jeg kan takke ham."

Den ukrainske presidentens kommentarer ble merket "sarkastisk" av Vadym Prystaiko,som ble sparket som ambassadør for Storbritannia dager senere.

Men Zelenskyy doblet seg tidligere i dag.

Han sa angivelig: "Å stoppe Russland i å gjenopprette imperiet er å redde friheten til folkene som er i tilgangssonen for russiske militærsøyler.

"Russisk militærmakt, som ble ødelagt av ukrainerne, vil ikke lenger drepe i Europa, Asia eller et sted på andre kontinenter i verden."

Den ukrainske presidenten ba også sine ambassadører om å vise forsiktighet når de håndterte innenrikspolitikk i vertslandene.

"Valg vil bli avholdt i forskjellige land de kommende månedene, noe som skaper en viss vanskelig situasjon," sa han.

Han la til: "Vi trenger en forståelse som overvinner en slik politisk intern konjunktur.

"Som ambassadører i Ukraina, må du avkjøle følelser når de raser for mye i naboens politikk.

"Å avkjøle, men ikke å være stum."

19:18:02

Hvorfor kan Russland ha målrettet en havn på den rumenske grensen?

Russlands angrep på havnebyen Izmail i går kveld har absolutt hevet øyenbrynene, spesielt på grunn av hvor nær det er rumensk land - og derfor NATO -territoriet.

Izmail er Ukrainas største havn på Donau -deltaet, hjem til rundt 70 000 mennesker.

Men når de fleste av Russlands angrep på kornbutikker har fokusert på de mye større havnene rundt 120 mil unna nær Odesa, hvorfor har Izmail blitt et mål?

VårInternasjonal korrespondent John SparksSier at havnen er betydelig nettopp på grunn av koblingene til Romania.

"I løpet av de ni siste dagene har 26 separate havneanlegg blitt angrepet, ifølge ukrainerne," sier han.

«Fem fartøy har blitt målrettet, 180 000 tonn korn er skadet eller ødelagt.

"Izmail ble angrepet av flere iranskproduserte Shahed-droner.

"Izmail er virkelig interessant fordi det ukrainerne har gjort er å laste lekter der med korn og hvete, for så å sende den videre til nærmeste rumenske havn kalt Konstantin.

"Romanerne sender den deretter gjennom Svartehavet for dem.

"Russerne slår Izmail fordi de prøver å slå av denne siste ruten."

18:50:01

17 russiske soldaters forgiftede 'i Mariupol

Pro-ukrainske aktivister har forgiftet russiske offiserer i okkupert Mariupol, ifølge en lokal tjenestemann.

Petro Andryushchenko, rådgiver for byens ukrainske ordfører, sa at 17 russiske soldater var blitt ført til sykehus i en alvorlig tilstand, med to drept så langt.

Forgiftningene antas å ha vært av cyanid og plantevernmidler gjemt i mat, og kan være arbeidet til den såkalte Y-gruppen av Mariupols pro-Ukraine motstandsbevegelse.

Andryushchenko la til at soldatene ble forgiftet "masse" på en russisk militærbase i byen, da de feiret Russlands marinedag på søndag.

18:24:01

Se: Fireball Explosion på Izmail Port

Sky News har bekreftet denne videoen som viser en enorm ildkule under gårsdagens russiske angrep på den ukrainske havnen i Izmail.

Ukraina sier at missilene ødela rundt 40 000 tonn korn som var bestemt for Kina, Israel og deler av Afrika.

Men russiske statsmedier rettferdiggjorde angrepet, og hevdet at korninfrastrukturen var bolig utenlandske leiesoldater og militær maskinvare. Et Naval Ship Repair Yard var også målrettet, heter det.

Som vi rapporterte klokka 16.21, er stedet innenfor 1 km fra rumensk territorium.

Ukrainas statlige beredskapstjeneste har også delt disse bildene av kjølvannet av eksplosjonen.

18:02:02

Brasil: Verken Putin eller Zelenskyy klar for fred

Vårt kl. 17.00 hadde håp fra Volodymyr Zelenskyy om at et fredsoppmøte med Russland kunne finne sted i løpet av måneder - men Brasil ser ut til å ha skjenket kaldt vann på forventningene.

Den brasilianske presidenten sier at han mener verken Vladimir Putin eller den ukrainske presidenten er "klar for fred".

Når han snakket tidligere i ettermiddag, foreslo Luizinacio Lula da Silva, kjent som Lula, at fredsforslag ikke ville bli oppnådd før både Russland og Ukraina er villige til å forhandle.

"Brasils rolle er å prøve å komme frem til et fredsforslag sammen med andre for når begge land vil ha det," sa han.

Lula har de siste månedene forsøkt å bygge en gruppe nøytrale land for å få i gang fredsforhandlinger.

Men siden han tiltrådte i januar, har presidenten blitt kritisert for å si at Ukraina og Russland er like ansvarlige for krigen.

Hans forhold til begge lands ledere har vært langt fra glatte.

I mai trakk han seg ut av et planlagt møte med Zelenskyy på utkanten av G7 -toppmøtet i Japan, og sa at den ukrainske lederen ikke hadde dukket opp fordi han var sen.

Dager senere snakket Lula med Vladimir Putin via telefon.Han avviste en invitasjon til å besøke Moskva, men sa at han forble villig til å snakke med begge sider om å sikre fred.

Ukraina War siste: Russisk angrep over natten slo mindre enn 1 km fra NATO;Putins 'interessante' samtale med tyrkisk leder (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6202

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.