Etter hvert som Inferno vokste, kollapset Lahainas vannsystem (2024)

Annonse

Hopp over reklame

Støttet av

Hopp over reklame

Brannmenn som hastet med å inneholde Maui -brannen fant ut at hydranter løp tørre, og tvang mannskapene til å ta fatt i stedet på et farlig redningsoppdrag.

  • 702

Video

transkripsjon

0:00

/

1:44

-

0:00

transkripsjon

Bosatt i Maui prøvde å spare hjem før vannet stengte av

Ross Hart jobbet med brannmenn da flammer konsumerte hjemmet sitt i Kula, Hawaii, da vannforsyningen kuttet av.Nå kjemper han og kona, Gayle, med hvordan de skal starte livet på nytt.

”Vi kjempet.Vi følte at vi vant.Vi holdt den i sjakk og holdt den utenfor eiendommene.Vannet stengte av.Selv brannmennene som patruljerte ikke kunne fylle på lastebilene sine.Brannen vokste bare.Gnistene begynte å blåse over og - og det slo oss bare til slu*tt.Jeg vet ikke.Du står der med en slange, og det kommer ingenting ut.Og du ser brannen komme over.Og du ser deler av huset ditt begynne å ta - begynner å brenne.Og du føler bare, du er litt beseiret for øyeblikket, og du går, 'Hvorfor?' Du vet, vi gjorde alt.Og alt vi kunne tenke på var at vi ikke har vann, vi kan ikke gjøre noe.Hopp i bilene våre og Skedaddle og kom deg ut av byen og kom så tilbake om morgenen og se stedet alle brent ned. ””Jeg var bekymret for hans sikkerhet.Og så så snart jeg så ham i bilen, som om han er hjemme, betyr det at det ikke er bra.Og han sa bare: ‘Vi mistet huset.’ Jeg skulle trekke meg.Jeg mener, jeg er pensjonist, ikke sant?Men nå har jeg et nytt liv.Så jeg trenger en ny, ny reise.En sving i veien min.Får deg til å gråte.Du vet?Jeg elsker det fortsatt.Elsker det fortsatt.Og det er derfor - de sier: 'Vil du flytte til Honolulu?' Jeg mener, jeg kunne flytte til Honolulu, men det er folket og klimaet, som - det er som - det er vakkert her oppe.Du vet?Og det ville være vanskelig å forlate. ”

AvMike Baker,Kellen BrowningogNicholas Bogel-Burroughs

Rapportering fra Lahaina, Hawaii og New York

I løpet av de hektiske øyeblikkene på tirsdag etter at et ildbål hoppet innesperring i nærheten av et boligområde i Lahaina, Hawaii, var brannmenn som skynder seg å bremse spredningen bekymret for å finne at hydrantene deres begynte å bli tørre.

I håp om å kontrollere brannen mens den slo rot mellom hjemmet langs åssiden nesten en kilometer over sentrum av byen, møtte brannmannskapene vanntrykk som ble stadig mer svakt, med vinden og gjorde bekkene til tåke.Da de infernoene som ble stukket av orkan-kraft-vindkast, vokste, brølte lenger mot det historiske sentrum av byen på øya Maui, sprutet hydrantene og ble stort sett ubrukelig.

"Det var bare ikke vann i hydrantene," sa Keahi Ho, en av brannmannskapene som var på vakt i Lahaina.

Sammenbruddet av byens vannsystem, beskrevet for New York Times av flere mennesker på scenen, er nok en katastrofal faktor i en sammenløp som endte opp med å produsere det som nå er det dødeligste amerikanske brannen på mer enn 100 år.Mangelen på vann tvang brannmenn til et ekstraordinært rush for å redde liv ved å risikere sine egne, og det har latt folk lete etter svar om hvordan samfunnet bedre kan forberede seg på en verden av hissige vind og tørrere land.

Bilde

As Inferno Grew, Lahaina’s Water System Collapsed (1)

Bilde

Edwin Lindsey III, som går av Ekolu, en bosatt i Lahaina som mistet hjemmet sitt og også sitter i fylkets styre for vannforsyning, sa at han snakket med en brannmann som sa at det hadde vært demoralisering for mannskapene å se på brannen med Littleevne til å bremse det.Han sa at han håpet at vannproblemene, en av en rekke utfordringer samfunnet sto overfor - inkludert en kamp for å evakuere alle innbyggere - ville være en del av en større diskusjon om leksjoner fra brannen.

"Hva lærer vi av dette?"han sa.

Vannsystemet i Lahaina er avhengig av både overflatevann fra en bekk og grunnvann pumpet fra brønner.Vedvarende tørkeforhold kombinert med befolkningsvekst har allerede ledet tjenestemenn på statlig og lokalt nivå for å utforske måter å kaste opp vannforsyningen, og de brøt bakken på en ny brønn for to måneder siden for å øke kapasiteten.

Den dagen brannen rev gjennom Lahaina, ble kampen komplisert av vind på over 70 mil i timen, stukket av en orkan offshore.Ikke bare drev vinden brannen, det gjorde det umulig på store deler av dagen å lansere helikoptre som kunne ha ført inn og falt vann fra havet.

Tidlig den dagen, da vind slo ut makten til tusenvis av mennesker, oppfordret fylkets tjenestemenn folk til å spare vann og sa at "strømbrudd påvirker evnen til å pumpe vann."

John Stufflebean, fylkets direktør for vannforsyning, sa at backup -generatorer tillot systemet å opprettholde tilstrekkelig samlet forsyning i hele brannen.Men han sa at da brannen begynte å bevege seg nedover åssiden, og gjorde hjem til steinsprut, ble mange egenskaper skadet så dårlig at vann spydde ut av smeltende rør, og deprimerte nettverket som også forsyner hydrantene.

"Vannet lekket ut av systemet," sa han.

Bilde

Bilde

En brannmann beskrev hvordan lastebilen hans tappet inn i en hydrant for å prøve å inneholde en brann som hadde slått rot i en klynge av hjem, bare for å finne vanntrykk så svak at brannen raskt hoppet utover deres innsats for å inneholde den.En annen brannmann som ankom på scenen etter at brannen allerede var rasende, sa at han møtte en kaosscene og ble snart fortalt at det ikke var vann å sette ut brannene.Mannskaper ble tvunget til å fokusere på evakuering, sa han og plukket opp mennesker som var strandet og pekte andre mot de raskeste rutene i sikkerhet.

Disse to brannmannskapene nektet å bli navngitt fordi de ikke var autorisert til å diskutere nødsatsingen.

Med anslagsvis 60 til 70 brannmenn på vakt når som helst på Maui, ifølge Hawaii Fire Fighters Association, ble brannmannskapene strukket tynne da de kjempet tre forskjellige forbryter på øya.

Brannen i Lahaina tok seg tidlig i en bolig i Lahaina, sa Ho, og mannskapet hans begynte å stille opp for å bekjempe flammene mens han evakuerte flere mennesker fra innsiden og fikk dem inn i lastebilen.Men brannen spredte seg videre, og de flyttet ned til et annet hus i nærheten, hvor de satte opp igjen og reddet en eldre kvinne, og ga henne også tilflukt i lastebilen.Hver gang de satte opp for å undertrykke brannen i ett område, ville brannen spre seg, og de ville finne seg i å rusle for å holde seg foran den.Vanntrykket var et vedvarende problem, sa han.

På et tidspunkt fant mannskapet en hydrant lenger nord som så ut til å ha mer vann, og de doused en kommersiell bygning.Men vannet gikk snart tørt igjen.De forlot scenen, sa han i håp om at vannet de hadde brukt på strukturen ville være nok til å holde det trygt.

"Jeg trodde det hadde en sjanse," sa Ho."Men jeg antar at det ikke gjorde det fordi hele bygningen ble brent ned."

Ho sa at nedlagte kraftledninger gjorde navigasjon forrædersk.Vinden var så intens at brannmenn fant seg i krypende til tider.Tykk røyk gjorde det vanskelig å puste, men de måtte ofte fjerne maskene sine for å kommunisere evakueringsordrer til folk som fortsatt er i området.

Til slu*tt stoppet brannen bare da den gikk tom for drivstoff ved havet.Omfanget av skaden kommer fremdeles i fokus, men det er allerede enormt: rundt 1500 boligbygg ødelagt, tusenvis av mennesker fordrevne, nesten 100 fant døde så langt, og hjertet i et samfunn som lenge har vært en perle av hawaiisk historiereduseres til aske.

Statsadvokaten har startet en gjennomgang av hvordan tidligere beslu*tninger og politikk kan ha påvirket brannen og fylkets evne til å bekjempe den.Problemene med vanntilgjengeligheten ble forsterket av andre, ettersom mange innbyggere sa at de aldri fikk evakueringsordrer, og sirener satt opp for å advare om slike nødsituasjoner hørtes aldri en alarm.

Bilde

Bilde

Charles Jennings, en førsteamanuensis som spesialiserer seg på brann- og beredskapsspørsmål ved John Jay College of Criminal Justice, sa at han ikke var klar over andre tilfeller der brente rør mistet så mye vann at det påvirket den totale vannforsyningen.Han sa at det er vanlig i store branner for brannmenn å finne seg i å tappe den samme hovedlinjen, noe som svekker sine individuelle strømmer.

Noen samfunn, sa han, har satt på plass design som begrenser muligheten for disse konkurrerende kravene, for eksempel systemer med flere hovedlinjer.Men han sa at disse endringene kan være kostbare.

De fleste mellomstore og store vannbyråer har generatorer som kan holde vann i bevegelse selv når strømmen går ut, sa Gary Sturdivan, en ekspert på beredskap i vannforsyningen.Men hvis brannen når og oppsluker generatorene selv, vil de raskt bli verdiløse, sa han.

West Mauis vannsystem er avhengig av elektrisk kraft for å pumpe vann gjennom nettverket og levere det til brannhydranter, og tjenestemenn på Hawaiian Electric, statens viktigste elektriske nytteverdi, har sagt at behovet for å opprettholde denne pumpefunksjonen har gjort det vanskelig å slå seg avKraft når høy vind utgjør brannrisiko.

"Forhåndsavsetning, kortvarig strømavstengning, må koordineres med førstespondere og i Lahaina, strømstyrker pumpene som gir vannet som trengs for brannslukking," sa Jim Kelly, en talsperson for verktøyet.

Stufflebean sa at mannskapene de siste dagene har gått gjennom Lahaina-steinsprut for å slå av vannventiler, og det har bidratt til å trykke på systemet på nytt.Men Lahaina var ikke det eneste stedet der sammenbruddet skjedde.

Over øya i Kula, som har et vannsystem atskilt fra Lahainas, ble 16 strukturer ødelagt.Ross Hart, en av huseierne hvis eiendommer ble jevnet, sa at han og andre kjempet mot brannen sin i timevis, noen ganger alene med slanger, andre ganger ved hjelp av brannmenn.Men han sa at mens natten gikk på, var det ikke vann i slangene.

"Da vokste brannen bare," sa han.”Gnistene begynte å blåse over, og vi kunne ikke følge med bøttene våre for å legge ut de små flekkene.Det slo oss bare til slu*tt.Vi måtte komme oss ut. ”

"Du kan ikke kjempe mot ild når du ikke har vann," sa han."Bare å kaste skitt på den kutter det ikke."

Quincy Dein og Ivan Penn bidro med rapportering.

Mike Bakerer Seattle Bureau Chief, som først og fremst rapporterer fra Nordvest og Alaska. Mer om Mike Baker

Kellen Browninger en teknologirisporter i San Francisco, der han dekker spillejobben, videospillindustrien og generelle teknologiske nyheter. Mer om Kellen Browning

Nicholas Bogel-BurroughsRapporter om nasjonale nyheter.Han er fra Upstate New York og rapporterte tidligere i Baltimore, Albany og Isla Vista, Calif. Mer om Nicholas Bogel-Burroughs

En versjon av denne artikkelen vises på trykk på, Seksjon

EN

, Side

1

av New York -utgaven

med overskriften:

Tørre hydranter dømt kamp med Maui Fire.Ordre omtrykk|Dagens papir|Abonnere

702

  • 702

Annonse

Hopp over reklame

Etter hvert som Inferno vokste, kollapset Lahainas vannsystem (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5566

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.